Lemonade

Segurament hauràs vist o escoltat en diverses ocasions la paraula detox, sobretot sobre sucs amb el denominatiu de detox.

Però saps el que realment significa?

Detox es refereix a desintoxicar el cos en un sentit ampli, per a la cultura popular s’enfoca a depurar el fetge i el sistema renal/limfàtic i moltes vegades es proposen mètodes no gaire coherents o poc significatius en relació a la ingesta d’aliments tòxics o a l’excés de menjar, principalment em refereixo als atracaments o abús de productes processats, rics en greixos saturats, ensucrats, … durant èpoques festives.
Encara que si fem un bon pla detox sabent el que realment estem fent podem arribar a aconseguir molt bons resultats.

En aquest article tractaré de detoxificació corporal però concretaré en funció dels diferents òrgans o sistemes excretors implicats, crec que és important aclarir què estem desintoxicant i perquè.

Què puc aconseguir fent un pla Detox?

Dependrà molt del teu estat actual i del que necessitis, però en general:

  1. Eliminaràs toxínes.
  2. Disminuiràs el teu pes.
  3. Reduiràs la retenció de líquids.
  4. Milloraràs la teva salut hepàtica (fetge), renal (ronyons), intestinal, i limfàtica.

Algunes dels senyals que indiquen que pots necessitar un pla detox
Retenció de líquids, baixada de defenses, cansament, maldecaps, falta d’energia, …

Com s’intoxica i desintoxica el nostre cos?

Les vies d’entrada de tòxics del cos és produeixen a través del sistema digestiu (sobretot estómac i intestins), el sistema respiratori (pulmons), i el sistema epitelial (pell).

El que va entrar en el nostre cos podria no ser el tòxic en si, sinó que a causa de transformacions metabòliques o desequilibris orgànics s’acabi generant la toxicitat en el nostre interior.

El nostre cos és savi i té un procediment per a eliminar aquests compostos a través dels òrgans denominats emuntoris, aquests són: pell, pulmons, fetge, ronyons i intestins.

Però quan no funcionen correctament o s’ha produït un excés d’ingesta o acumulació de tòxics poden començar a generar problemes a vegades simptomàtics, però en la majoria de les vegades asimptomàtics.
D’aquesta manera els nostres òrgans es van degenerant molt a poc a poc, gairebé imperceptiblement, o romanen danyats durant molt de temps, i finalment apareixen les malalties.

Els efectes precoços més comuns d’acumulació de tòxics són: maldecaps, falta d’energia, disminució del sistema immune (defenses), fatiga (cansament), inflamació, molèsties intestinals.

Com podem ajudar a l’organisme a desintoxicarse?

Actuant sobre els principals òrgans i sistemes depuratius: fetge, intestins, limfa.
Per això un bon pla Detox NO hauria de centrar-se només en el fetge (tret que estigui justificat), sinó que ha d’abastar al conjunt.

A continuació proposo alguns mètodes dirigits a la població general sana per a netejar l’organisme.

Beu aigua!

A través de l’orina eliminem toxines i depurem l’organisme. És un dels nostres millors aliats a l’hora de fer un pla Detox. La quantitat depèn molt de la persona, encara que en aquest cas recomanaria 2 L; tingueu en compte que els liquats, brous, … també contenen molta aigua. [1], [2]

Llimonada detox
Fes exercici físic!

De nou depèn de cada persona. Així que per a posar-ho fàcil:

Exercici d’intensitat baixa, temps llarg.

Exercicii d’intensitat moderada, temps moderat.

Exercici d’intensitat alta, temps curt.

Altres exercicis compatibles poden ser: pilates, estiraments, taitxí, txikung, ioga, …

L’ideal en aquest cas seria aconseguir suar, ja que a través de la pell eliminem toxines. Encara que l’exercici també ens ajuda a mobilitzar els tòxics de l’organisme sobretot del sistema limfàtic, és a dir, facilita el moviment cap a la seva evacuació. [3], [4], [5], [6]

-Detox Fetge

  1. Aliments indicats: carxofes, verdures amargues, apis, endívies, enciams habitats, rúca, canonges, cebes, alls, escarola, enciam fulla de roure, espàrrecs, arròs integral, mongetes tendres, espinacs, llimones, magrana, gingebre, mostassa, brou d’ossos, gelatina agar-agar amb infusió hepàtica, oli d’oliva verge extra (OOVE), cúrcuma, chlorella, card. [7], [8], [9], [10], [11], [12], [13], [14], [16], [19], [20], [21], [22], [24], [25], [26], [31], [32], [36], [38], [40]
  2. Plantes: Xicoira, Alcachofera, Astrágalo, Bardana, Boldo, Card Marià, Centaura Menor, Centaura Aspra, Cúrcuma, Desmodium, Dent de Lleó, Esquisandra, Genciana, Ortiga, Ortosifón, Poliol Blanc, Romero, Sol d’Or, Farigola.

Exemple d’infusió: alcachofera, boldo, card marià, menta, romaní.

-Detox Vesícula Biliar

  1. Aliments indicats: AOVE, llimones, alvocats, verdures amargues, rúca, endívies, canonges, escarola, enciam fulla de roure, espàrrecs, cúrcuma, llimona (p. ex. macerar aliments). [40]
  2. Plantes: Xicoira, Agrimonia, Alcachofera, Alfolba, Àrtemis, Bardana, Boldo, Card Marià, Centaura Aspera, Centaura Menor, Cúrcuma, Dent de Lleó, Genciana, Menta, Orenga, Ortiga Major, Ortosifón, Poliol Blanc, Romaní, Farigola.

Una cullerada sopera de AOVE i suc de llimona en dejú estimula la producció i secreció biliar.

-Detox Intestins

  1. Aliments indicats: amb fibra, arròs, all, julivert, espinacs, nap cuit, créixens, bròquil cru, moniato, ceba, col arrissada, coliflor, lli, chia, saragatona, àloe vera, blat negre, Brou d’ossos. [15], [29], [30]
  2. Plantes: Àloe, Ispàgula, Lli, Malva, Malvavisc, Saragatona (ajuden, ho plantejo com a part del pla detox, no com a única opció d’elecció en el tractament de l’estrenyiment crònic).

Les llavors hidrates de lli xia i saragatona generen un gel. Remullar-les, deixar-les en repòs algunes hores i ingerir-les en dejú ajudarà a netejar els conductes intestinals.

-Detox Ronyons i Limfa

  1. Aliments indicats: rics en vitamina C (sucs o liquats de llimona), api, porro, julivert, chlorella, magrana, et verda, all negre, cafè verd. [17], [18], [23], [27], [28], [33], [34], [35]
  2. Plantes: Carxofera, Bardana, Card, Cua de Cavall, Dent de Lleó, Freixe, Grama, Grama de les boticas, Helenio, Ortosifón, Vellosilla.

Exemple de preparació diürètica: tallar arrels d’api porro i julivert i bullir en 1 L d’aigua durant 5 minuts. Es pot amanir i menjar directament, fer puré, usar-ho de base per a altres receptes, …

I existeixen moltes altres maneres de fer i complementar el pla detox! Massatges, exercicis específics, altres plantes i aliments, extractes, suplements, acupuntura, hidroterapia, …
Però no m’estendré més, espero que la informació et resulti útil.

Que hem d’evitar?.

Processaments, sucre, lactis, glútens, soia, blat de moro, productes carnis, alcohol, cafè, excitants, excés de sal, excés de greixos saturats, fregits, moderar la proteïna animal, aliments que ens causen intolerància o males digestions.

Compte!

Les plantes i aliments diürètics no han de ser presos a la lleugera, a continuació us deixo una sèrie d’efectes secundaris que poden indicar que no estem fent un ús correcte: enrampades, granellada, torçons, feblesa, mareig, diarrea, dolor en articulacions, ritme cardíac anormal.

Detalls i curiositats

La llengua és una part important que també col·labora en la detoxificació del cos: recordeu netejar-la de tant en tant durant la setmana.

És important tenir en compte la microbiota en un pla detox: un microbioma desequilibrat pot generar metabòlits tòxics.

Complementar amb suplements de Magnesi pot ser interessant, òbviament sempre sota supervisió d’un especialista. [37]

Segons la medicina tradicional Xina els òrgans tenen un període de major activació horària, és recomanable sopar al voltant de les 21 h perquè després la vesícula biliar i el fetge disposin de l’energia suficient per a realitzar millor les seves funcions.

Existeixen suplements fitoterapèutics diversos: extracte de card marià, boldo, càpsules de desmodium, oli essencial de lavanda, …

La inflamació, la síndrome premenstrual, els medicaments, problemes tiroidals… També poden produir acumulació de toxicitat en l’organisme.

L’ús de productes cosmètics pot fer que absorbim tòxics a través de la pell. Optem per aquells sense derivats de petroli ni silicones.

El dejuni pot ser una alternativa estupenda! Però cal aprendre a fer-ho, necessitaria un post sencer per a explicar el dejuni. Sopar aviat i realitzar un dejuni de 12 h és una bona opció.

Per a la medicina xinesa la millor època per a fer processos detox és a la primavera i en l’entrada de la tardor.

Els productes ecològics són més afins amb aquest pla, ja que, no fomenten l’acumulació de tòxics.

L’estat mental influeix en la detoxificació del cos l’estrès, l’ansietat, i la depressió generen toxines.

Dormir el necessari ajuda a detoxificar l’organisme. Quan dormim es produeixen molts processos metabòlics d’eliminació de tòxics. [39]

El Card Marià conté Silimarina que protegeix la cèl·lula hepàtica d’infeccions, redueix la inflamació i afavoreix la regeneració de les cèl·lules hepàtiques.

Enllaços d’interès
  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5307334/
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6314616/
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5920010/
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5352601/
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5148013/
  6. https://www.researchgate.net
  7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5622760/
  8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6088407/
  9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4935245/
  10. https://www.europeanreview.org/wp/wp-content/uploads/885-891.pdf
  11. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4834197/
  12. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6264765/
  13. https://www.jstage.jst.go.jp/article/bbb/66/1/66_1_92/_pdf/-char/en
  14. https://www.tandfonline.com/doi/pdf/
  15. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5704331/
  16. https://www.jstage.jst.go.jp/article/jmi/61/3.4/61_345/_pdf/-char/en
  17. http://www.ijkd.org/index.php/ijkd/article/view/3161/965
  18. https://www.researchgate.net/
  19. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6014250/
  20. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3856001/
  21. https://www.researchgate.net/
  22. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5766456/
  23. https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/0886022X.2018.1561375
  24. https://eprints.lib.hokudai.ac.jp/dspace/bitstream/2115/63938/1/Miyashita-Lipids.pdf 
  25. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3999804/
  26. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4082798/
  27. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5549484/
  28. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5452227/
  29. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5499070/
  30. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3801188/
  31. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4122038/
  32. https://www.jstage.jst.go.jp/article/bbb/71/4/71_60566/_pdf/-char/en
  33. https://www.karger.com/Article/FullText/443447
  34. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6070083/
  35. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6070088/
  36. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4027041/
  37. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6054837/
  38. http://www.eurekaselect.com/157143/article
  39. https://www.mdpi.com/2072-6643/11/2/322/htm
  40. http://www.medigraphic.com/pdfs/hepato/ah-2017/ah176e.pdf
0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *